Κεραμικά ή πήλινα… υπάρχουν πολλές κατηγορίες κεραμικών. Τα περισσότερα είναι φτιαγμένα με ψημένο πηλό.
Αυτό το μέσο, που συχνά συνδέεται με τις παραδοσιακές τέχνες, παρέχει γόνιμο έδαφος για πολλά είδη δημιουργίας. Το POSCA είναι ιδανικό για δημιουργικότητα χρησιμοποιώντας κεραμικά.
Τα σχέδια θα είναι προσωρινά εάν το κεραμικό υποβάλλεται σε επεξεργασία (π.χ. πορσελάνη) ή μόνιμα με άλλο τρόπο (π.χ. ψημένο άργιλο).
Όμως, εάν τα κεραμικά σας αντικείμενα χρησιμοποιούνται για φαγητό, δε θα είναι πλέον ασφαλή για τρόφιμα μετά τη διακόσμηση.

Προετοιμασία

Καθαρίστε την επιφάνεια με ένα πανί και βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνή πριν ξεκινήσετε την εργασία.

Τα εφέ που μπορείτε να δημιουργήσετε με το POSCA στα κεραμικά περιλαμβάνουν την ανάμειξη και την επίστρωση χρωμάτων.
Εάν το κεραμικό σας υποστεί επεξεργασία, ο χρόνος που χρειάζεται για να στεγνώσει το χρώμα POSCA θα είναι μεγαλύτερος και οι δημιουργίες που βασίζονται σε γραμμές θα είναι πιο κατάλληλες. Για περιοχές γεμάτες χρώμα, θα χρειαστούν πολλές στρώσεις, αφήνοντας το χρώμα να στεγνώσει μεταξύ των στρώσεων.
Για ακατέργαστα κεραμικά, θα χρειαστούν πολλές στρώσεις για ολόκληρο το σχέδιο, επειδή η πορώδης επιφάνεια θα απορροφήσει περισσότερο χρώμα.

Μονιμότητα /Σταθεροποίηση

Μόλις τελειώσει και στεγνώσει η δημιουργία σας, μπορείτε να τη διορθώσετε.
Με τα επεξεργασμένα κεραμικά, στερεώστε τη δημιουργία σας για χρήση εκτός διατροφής χρησιμοποιώντας ένα βερνίκι ψεκασμού με βάση το νερό, ψεκάζοντας από περίπου 30 cm με μικρές κυκλικές κινήσεις.
Με ακατέργαστα κεραμικά, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε τη δημιουργία σας στο φούρνο. Ζεσταίνουμε το κεραμικό στο φούρνο σιγά σιγά στους 220°, μετά σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλουμε.
Στερεώστε το χρώμα σε πορσελάνη με τον ίδιο τρόπο, αλλά σε θερμοκρασία 160° και όχι περισσότερο από 45 λεπτά.
Για να δώσετε στη δημιουργία σας τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής (για χρήση εκτός φαγητού), μπορείτε να εφαρμόσετε ένα βερνίκι με βάση το νερό ή κόλλα – βερνίκι. Στη συνέχεια, πλύνετε μόνο με κρύο νερό.